Luifel betekenis?

Een luifel is een afdekking die lijkt op een dak of zich uitstrekt vanaf een dak. Als je door een straat met veel winkels loopt en het begint te regenen, probeer je waarschijnlijk onder de luifels te blijven. Een luifel of overhang is een secundaire afdekking die aan de buitenmuur van een gebouw is bevestigd. Het bestaat meestal uit canvas geweven van acryl-, katoen- of polyestergaren, of vinyl gelamineerd op polyesterweefsel dat strak is gespannen over een lichte structuur van aluminium, ijzer of staal, mogelijk hout of transparant materiaal (gebruikt om thermische zonnepanelen in de zomer te bedekken, maar dat moet zoveel mogelijk maken licht mogelijk in de winter).

De configuratie van deze structuur is iets van een truss, ruimteframe of planair frame. Luifels zijn ook vaak gemaakt van aluminium onderconstructie met aluminium platen. Deze aluminium luifels worden vaak gebruikt wanneer een stoffen luifel geen praktische toepassing is waarbij zowel sneeuwbelasting als windbelasting een factor kunnen zijn. Een vel canvas of ander materiaal gespannen op een frame en gebruikt om de zon of regen van een etalage, raam, deuropening of dek te houden.

In geval van plotselinge stormen konden eigenaren de luifel snel tegen de muur van het gebouw intrekken waar deze werd beschermd tegen windstoten. Omdat het doek aan het raamwerk bleef hangen, maakten intrekbare luifels een flexibelere benadering van schaduw mogelijk (winkeliers en eigenaren konden de hoeveelheid luifeldekking stapsgewijs aanpassen afhankelijk van de weersomstandigheden). Canvaseend was de overheersende luifelstof, een sterk, dicht geweven katoenen doek dat eeuwenlang werd gebruikt om tenten en zeilen te maken. Een van de belangrijkste luifels in de antieke wereld was het velarium, het enorme complex van intrekbare schaduwstructuren die boven de zitgedeeltes van het Romeinse Colosseum konden worden ingezet.

Deze voorbeeldzinnen worden automatisch geselecteerd uit verschillende online nieuwsbronnen om het huidige gebruik van het woord 'luifel weer te geven. In gebieden met winterse weersomstandigheden hoeven de meeste luifels niet aan het einde van de zomer te worden neergehaald - ze kunnen de hele winter tegen het gebouw blijven staan, of ontworpen en gebouwd worden voor die omstandigheden. Omdat luifels voorkomen dat de zon door ramen en glazen schuifdeuren schijnt, kunnen ze de temperatuur binnen ook koeler houden, wat bespaart op airconditioningkosten. Het was een natuurlijk materiaal voor luifelframes, gemakkelijk te buigen en aan elkaar te rijgen om een reeks verschillende vormen en maten te maken.

Bedienbare systemen voor zowel winkelpuien als raamluifels hadden verlengarmen die scharnierend waren waar ze bij de gevel kwamen. Deze armen bieden extra ondersteuning en stabiliteit waar sommige eigenaren de voorkeur aan geven in winderige gebieden, en vergroten de veelzijdigheid van de luifel door de bevestiging van bepaalde accessoires beschikbaar te stellen. Tijdens de protesten vorig jaar klommen enkele studenten bovenop de luifel en schreven er overal graffiti over. Oplossingsgeverfd acrylweefsel is de meest geschikte stof voor gebruik in deze luifels vanwege dimensionale eigenschappen, productiegemak, gewicht (versus geweven gaas)% 26 hoge niveaus van filtering van en weerstand tegen UV.

Onder een luifel is een plek waar je kunt rondhangen terwijl je je paraplu instort op weg naar binnen, of terwijl je je paraplu opent op weg naar buiten. Sommige aluminium luifels zijn ontworpen om te worden neergeklapt en bevestigd om ramen te beschermen in geval van stormen zoals orkanen. Misschien wel het meest gunstige kenmerk van de luifels is het feit dat ze een bruikbare levensduur hebben van ruim 40 jaar.